Asuntojen hintojen kehitys Suomessa

Asuntojen hintojen kehitys Suomessa

Jokaisella on oltava koti. Ja oman kodin voi joko omistaa tai sitten voi asua vuokralla jonkun toisen omistamassa asunnossa. Kun asuu vuokralla jonkun toisen omistamassa asunnossa kerryttää varallisuutta tälle toiselle henkilölle. Tietenkin vuokralla asuminen on helppoa ja riskitöntä. Pitää huolehtia vuokran maksusta ja siitä, että asunnolle ei käy suurempaa vahinkoa.

Mutta pitemmän päälle vuokralla asumisessa ei ole järkeä. Pitkällä tähtäimellä kannattaa pyrkiä asumaan omaan omistusasuntoon. Kun asuu omassa omistusasunnossa ja lyhentää pankkilainaa, kerryttää omaisuutta itselleen – ei vuokranantajalle.

Suomessa kotitalouksien merkittävin omaisuuserä on usein juuri asunto. Perinteisesti asunto on nähty hyvänä arvonsäilyttäjänä. Historiallisesti asuntojen hinnat ovat nousseet ja näin niiden arvo on noussut. Tietenkään mennyt kehitys ei ole tae tulevasta kehityksestä. Ja erityisesti korkean inflaation yhdistelmä yhdistettynä suuriin velkamääriin voi saada monet ihmiset vaikeuksiin ja harkitsemaan asunnon vaihtoa. Jos kyse on suuremmasta ilmiöstä, tämä voi vaikuttaa asuntojen yleiseen hintatasoon laskevasti.

Suomessa koettiin viimeksi suurempaa asuntojen hintojen laskua 90-luvun laman aikana. 90-luvun lama oli seurausta 80-luvun casino vuosista. Villi talous yhdistettynä Neuvostoliiton romahdukseen sekä idänkaupan tyrehtymiseen johti suureen kansalliseen kriisiin. Tämän kriisin aikana ihmiset joutuivat myymään hyvinä aikoina hankkimansa asunnot halvemmalla ja he joutuivat suuriin vaikeuksiin. Tulemme näkemään onko Ukrainan sota ja siitä seurannut energiakriisi alkusysäys samanlaiselle tai vielä pahemmalle lamalle ja ongelmille.

Suomessa asuntojen hintoja ylläpitää moni taho. Yksi tällainen on Tilastokeskus. Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vielä elokuussa 2022. Myös Helsingin Sanomat kirjoittaa samasta aiheesta.

Tietenkin asuntojen todellisia myynti-ilmoituksia voi käydä katsomassa etuovi.com ja oikotie.fi sivustoilla. Nämä kaksi asuntokauppapaikka käsittävät suurimman osan Suomessa myytävien asuntojen myynti-ilmoituksista. Laajempien tilastollisten analyysien sijaan, näissä palveluissa voi käydä vaikka millä hinnalla asuntoja myydään omassa kotikaupunginosassa.

Yksi Suomessa käynnissä oleva kehitys on alueiden eriytyminen voittajiin ja häviäjiin. Selkeästi suurimmat kaupungit, kuten pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere ja Oulu, vetävät asukkaita. Kuitenkin suuri osa harvaan asutusta Suomesta kärsii merkittävästä muuttotappiosta. Muuttotappio ja väestön väheneminen johtaa väistämättä asuntojen hintojen laskuun. Asuntojen hintojen lasku on hyvin negatiivinen kehitys alueelle. Sen myötä pankit eivät enää tarjoa lainaa tarpeen mukaan. Pankit voivat pitää muuttotappioalueiden asuntoja vakuusarvoiltaan vähäisinä. Tämä johtaa korjausvelan kasvuun ja yleiseen negatiiviseen talouskehitykseen. Tämä taas lisää muuttotappiota alueelta pois, mikä vahvistaa negatiivistä kehitystä.

Seudun ja alueen lisäksi asunnon tulevaan arvoon vaikuttaa se millaisessa taloyhtiössä asunto sijaitsee. Jos taloyhtiössä on hoidettu asianmukaiset korjaukset, ja taloyhtiössä ei ole merkittävää korjausvelkaa, asunto taloyhtiössä todennäköisesti säilyttää arvonsa myös tulevaisuudessa. Aina kun muuttaa taloyhtiöön, kannattaa myös tutkia taloyhtiön taloudellista tilaa ja sitä, miten yhtiötä on hallinnoitu menneisyydessä. Kannattaa myös harkita osallistuuko itse taloyhtiön yhtiökokoukseen tai jopa yhtiön hallitukseen. Näissä hallinnollisissa elimissä tehdään tärkeitä päätöksiä taloyhtiön ja sen asukkaiden asuntojen tulevaan arvoon vaikuttavista asioista.